Saturday, January 19, 2008

Bok Tsatsiki och morsan

9127105172
Moni Nilsson-Brännström

Tsatsiki bor med sin mor eller morsan som hon kallas och tillsammans går de genom livet med bus, skratt o gråt. Morsan lirar gitarr och sjunger i ett band som snart ska ge ut en skiva. Tsatsiki är snart 7 och ska börja skolan. De har hyrt ut ett av rummen till Göran som bakar bullar och kör en HD och har en förkärlek för morsan. Så en dag får Tsatsiki ont i magen. Riktigt ont. Han ska börja skolan. Men han hinner knappt sätta sig innan han får se frökens "tjocka ben" och blir totalt fascinerad. Hon måste helt klart vara från en annan planet, tänker han och plötsligt blir skolan en spännande plats. En plats där Tsatsiki får vänner samt möter kärleken och våldet. Men Tsatsiki är som morsan -orädd och nyfiken och går hellre genom en eld än runt om den.

Utdrag ur boken
"Ibland frågade Tsatsikis kompisar om det inte var konstigt att ha en pappa som man aldrig hade träffat. Men det tyckte inte Tsatsiki. Han var ju van. Och han hade ju Morsan och morfar och mormor och en död gammelmormor och Morsans kompisar och sina egna kompisar och Göran. Det räckte gott och väl, tyckte Tsatsiki-Tsatsiki Johansson."

Sammanfattning
Under ett helt år får vi följa Tsatsiki från det att han ska börja förste klass till det att hans sommarlovet kommer. Och precis som i det riktiga livet går livet upp och ner både för Tsatsiki, morsan och för alla i deras närhet. Boken visar att det är inte bara barn som behöver råd, tröst, problemlösningar och ett stort behov av ha-begär, men ibland även vuxna. Men, där det finns problem där finns det lösningar.

Lättläst bok med mycket värme. Skrattattacker i så gott som varje kapitel. Verklighetstrogen. Vackert berättad. Välskriven. En bok att ge bort i present till ett barn som kan läsa. Eller till en 7-åring.

: ) MVG

Karaktärerna
Morsan - fri människa, något av en flower-power girl. Tror på kärleken. Orädd och frammåt. Optimist [i boken: Nakna, mamma papppa barn]. Gillar fjant o bus. Musikalisk intelligent. Ibland rädd för att vara dålig mamma. Älskar ogräddad deg.

Tsatsiki - fri människa. Nyfiken. Orädd [i boken: mobbare o spydiga kommentarer]. Viljestark. Framåt. Social. Frågvis. Självdiciplinerad. Bra självförtroende. Ibland rädd.