Tuesday, September 04, 2007

Asp Ktrl

Kallt regnväder öser ner över min Asp och Bandhagen. Befarar att det kommer att bli kallare och trädet kommer att tappa alla sina vackra dallrande blad under en enda dag. Hoppas inte..

Bild kommer. Tagen från köksfönstret.

8 sep. 07
Bladen håller på at blekna långsamt till en sjuk- och gulaktig grön färg på de mossaktiga grenarna. De verkar inte orka hänga kvar mycket längre till på de grenar som varit deras hem sedan de gjorde premiär i maj, och nu är de döende. Vinden försöker peppa upp dem, kittla dem, men bladen hänger bara tungt med sina huvuden på sina långa skaft och vägrar att röra på sig. De tycks känna av ålderdomen av vind och sol och tiden som biter dem i deras bladhår/ bland deras mjukt sågtandade kanter. Det är en mulen dag eftersom löven är inne i sin sista fas.

sö 16 sep. 07
Övergången från grönt till gult är på ingång. Bladen ser ännu mer slaknare ut den här helgen än förra och alla blad håller på att skifta gradvis alltmer till en gulare färg.
Bild kommer.


Oktober
I stort sett är aspen än så länge påklädd i gult medan trädtoppens grenar exponeras allt mer för den kyliga höstvinden. Vissa aspars löv har blivit röda, ett tecken på att något inte står rätt till. En frisk asp har endast gula löv på hösten. Min asp har ett och annat rött löv. Löven faller kontinuerligt i ett lugnt gulaktigt lövregn allt eftersom november närmar sig och gradantalet sjunker ner mot noll-strecket på termometern.