Wednesday, April 11, 2007

Seminarium 4

Borgunn Ytterhus
Barns sociala samvaro
Lund: 2003

Kap. 9, s. 196-201

Synligt "annorlundaskap"
-stigmatiserande eller solidaritetsframkallande?

Barn med synligt annorlundaskap
"trevliga" >> Leker med vanliga barn. Accepterad.
"trevliga och sjuka" >> Den sociala kompetensen sätts ur kurs, men accepteras och får ett anpassat bemötande från de vanliga barnen som i sin tur krävs på kamratanda.
"konstiga och sjuka" >> Uppfattades om obegripliga. Vissa bröt ofta mot de sociala reglerna och gav motstidiga budskap till de vanliga barnen som gav tillbaka motstridiga återkopplingar.

Barn med osynligt annorlundaskap
"konstiga" >> Bryter inte mot regler. Visar inget konkret initiativ. Presenterar sig som ovanlig. Exkluderar sig själv från gruppen. Blir ointressant i de vanliga barnens ögon.
"Konstiga och tröga" >> bröt mot sociala regler, visade ingen vilja att leka och uppfattades som obegripliga, oförutsägbara och obehagliga av de vanliga barnen som tillrättavisade och undvek dem och valde i första hand andra lekkamrater.

Synligt "annorlundaskap" (annorlunda ansiktsuttryck, "ont i benet") är avgörande i en kategoriseringsprocess när barn väljer sina lekkamrater. Denna kategorigrupp accepterades lättare än gruppen barn med osynligt "annorlundaskap" eftersom de uppfattas som "konstiga och tröga" eftersom dessa barn är oförutsägbara och bryter mot sociala regler och visar ingen vilja till lek. Vanliga barn tillrättavisar och undviker dem och prioriterar andra barn som sina lekkamrater.

Osynligt "annorlundaskap" är barn som ses som "konstiga", de bryter inte mot någon social regel, men visar heller inte något konkret initiativ och de presenterar sig dessutom som annorlunda gör att de exkluderade sig själva från de vanliga barnen som uppfattar dem som ointressanta, obegripliga och obehagliga.

Stigmatisering är att upplysa samhället om en individs låga status och kommer från det grekiska ursprunget stigma som betyder kroppsligt märke efter sår eller brännmärkning (Ytterhus, 2003)
Stigma kan även vara "smittande", t ex om en person umgås med kriminella är risken stor att denne också uppfattas som kriminell.

Diskussionsfråga